Kompas DIY

Friday, May 15, 2020

Harini min saja nak try buat Kompas DIY. Start nak kena belajar dah ni sikit-sikit ilmu survival kan.
In case la, kalau takda kompas 😎

Ok jom try

Barang-barang yang diperlukan:

Bekas air (botol air)
Multi Tools / Pisau
Jarum / Paku
Polystyrene / Daun
Kain

Cara-cara:

√Isi air dalam bekas
√Gosokkan jarum pada kain, atau baju atau seluar korang
√Cucuk jarum pada polystyrene atau letak pada daun
√Letakkan jarum bersama polystyrene/daun tadi ke dalam bekas yang berisi air
√Tunggu sehingga jarum menunjukkan arah utara.

Nota:

>Multi Tools / Pisau digunakan untuk potong botol dsb
>Masa nak buat tu, pastikan tiada sebarang logam (pisau,multi tools dsb) disekitar bekas air
>Bekas tu jangan guna bekas logam
>Arah Utara. Bahagian yang berlubang pada jarum, adalah arah utara. Jika paku, arah utara adalah dibahagian tajam.
Selamat mencuba

Tonton video penuh disini;

Youtubehttps://youtu.be/B3wFWlg8L7A

Adios,
Admin JT Outdoor

Post a Comment

Latest Instagrams

© A k u S e o r a n g T r a v e l le r. Design by FCD.