Barang Lama / Pre-Loved Di Car Boot Sale

Thursday, May 9, 2019

Assalam.

Korang suka kumpul atau cari barang-barang lama atau pre-loved atau lebih senang kiter panggil barang bundle dan branded tapi boleh dapatkan dengan harga mur-mur?

Kalau suka, sekali-sekala korang kena terjah cari barang di Car Boot Sale.

Car Boot Sale?

Ya, Car Boot Sale..

Korang tau kan Car Boot Sale? Atau jualan buka bonet kereta? Dah ramai yang berniaga menggunakan konsep Car Boot ini dan harga jualannya pun jauh lebih murah dari harga pasaran.

Tak caya? hehe


Aku salah seorang penggemar pakaian bundle dan juga salah seorang peniaga di Car Boot Sale untuk pakaian bundle (Julfy Bundle). So, aku boleh sugest kat korang 3 tempat yang paling best nak selam barang bundle.

1) Car Boot Sale Kota Damansara (Ahad, 7pagi - 11 pagi)
2) Car Boot Sale Subest (Subang Bestari) (Jumaat, Sabtu & Ahad, 6ptg - 12mlm)
3) Car Boot Sale Tesco Shah Alam (Sabtu 4ptg - 12mlm)

Kalau korang tinggal di sekitar Petaling Jaya / Shah Alam / Subang Jaya, tempat pertama yang korang wajib terjah adalah di Pasar Karat Kota Damansara atau lebih dikenali sebagai Car Boot Sale Kota Damansara.

Car Boot Sale Kota Damansara Kredit: Google
Meriah tak?

Kat sini, semua peniaga menjual barang-barang lama tak kira la samada barangan antik, pakaian bundle dll.

Nak cari barang baru kat sini memang takde yer.

Kalau di Subest atau Tesco Shah Alam, ada juga peniaga yang menjual barangan baru. Harganya pun kalau tak silap lebih murah berbanding dengan harga pasaran.

Nak jimat, nak murah korang boleh terjah ke 3 tempat yang aku senaraikan tadi.

Tempat-tempat lain dalam area Selangor / KL ni, aku rasa dah banyak dah sekarang. Cuma di negeri-negeri lain, belum banyak lagi tempat yang ada buat carboot ni.

Macam dekat kampung aku dekat Kuala Kangsar, memang takde lagi carboot ni. Pasar malam melambak la haha.

So, sekali lagi nak kabo. Kalau nak cari barang bundle yang mur-mur lagi branded, korang boleh cari di Car Boot Sale yang aku senaraikan tadi.

Aku pernah selam dekat Car Boot Sale, beli sling bag original Adidas dengan harga RM10 je. Condition cun wooo. Kalau beli dekat mall, dah berapa boleh habis tu? :p


Kalau ke Car Boot Sale, jumpe boot Julfy Bundle aku jangan luper singgah yer :p

Adios,
ASTraveller 2019

61 comments

  1. meriah sekali. salam kenal ya dari Indonesia

    ReplyDelete
  2. Salam kenal Mbak, kufollow blognya ya. Baca postingan, aku jadi pingin ke malay :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal :D iya, jom ke Malaysia. Selamat datang :)

      Delete
  3. Sudah mondar mandir nyari tombol follow nya tidak bertemu
    ..

    ReplyDelete
  4. Siiap.. sudah di follback ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay. Terima kasih atas kunjungannya ya :)

      Delete
  5. Waah, dapet barang bagus harga murah memang menyenangkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya murah :D Di sana tiada Car Boot Sale sis? :)

      Delete
  6. Followed kak, salam kenal dari Indonesia

    ReplyDelete
  7. wah blogger malaysia ya.salam kenal ya. blognya comel.
    aku juga pernah jualan baju saat kuliah dulu. seru banget.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya dari Malaysia. Salam kenal juga :)

      Ohh seronok kan berniaga :D

      Terimasss atas kunjungannya ya

      Delete
  8. Aku suka dengan kreativitasnya, berdagang memakai kereta.

    Ditambah pula harga barangnya jauh lebih murah.

    Keren ..

    ReplyDelete
  9. Jadi pinginlah kayak gini ada di Indonesia, bisa sekalian dapat ori murah..

    ReplyDelete
  10. Salam kenal dari Sumatera Cik.
    Idenya kreatif. 👍👍👍

    ReplyDelete
  11. Di Indonesia sepertinya belum ada yang seperti ini

    ReplyDelete
  12. Salam kenal, Mbak..senang sekali ternyata mbak blogger dari Malaysia... :)

    ramai sekali penjual dan pembelinya..di Indonesia saya suka mencari barang preloved lewat online shop karena offline seperti itu sangat jarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya salam kenal saya dari malaysia :D

      Ya ramai sekali. Moga suatu hari di Indonesia punya Car Boot Sale juga ya :D

      Delete
  13. Rame ya? harus pinter2 nyari ini sih... :) di tempat saya gak ada tempat kayak gini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya ramai :D inshaAllah suatu hari nanti pasti ada :)

      Delete
  14. Saya belum pernah beli barang preloved. Kalau kepoin jualan2nya pernah. Masih bagus2 banget sih. Layak dijual memang masihan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba beli preloved, not bad dan berbaloi dengan harganya :D

      Delete
  15. It's a nice post.
    First time here

    ReplyDelete
  16. suka sekali dengan barang second hand macam ni. di Indonesia banyak sekali

    ReplyDelete
  17. kalo di indonesia, ini namanya pasar loakan..
    barangnya worth lah sama harganya
    kadang dapat yang bagus

    ReplyDelete
  18. blm pernah ke Malay , mgkin next year hehe.. klo ada kesempatan, ke pasar ini juga aah..

    -Traveler Paruh Waktu

    ReplyDelete
  19. Coming back!..

    I follow you, and thank you for visiting my blog

    ReplyDelete
  20. Kunjungan balik, terimakasih atas kunjungannya salam kenal dari Indonesia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kembali. Salam kenal dari Malaysia :D

      Delete
  21. Wah, kalau di tempat ku pasar dadakan..
    Salam kenal...

    ReplyDelete
  22. Jadi pengen ke Malaysia.. Hehe..
    Salam kenal kak.. Mardhiyah dari Indonesia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayo ke Malaysia :D

      Salam kenal juga, saya dari Malaysia :)

      Delete
  23. Salam kenal dari Indonesia :D
    kapan-kapan silahkan main ke Indonesia, banyak destinasi dan wisata yang menarik.. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dari Malaysia :D

      iya, akan datang ke Indonesia inshaAllah. Teringin ke sana :)

      Delete
  24. Halo, kak. Salam kenal dari Indonesia. :)

    ReplyDelete
  25. merhaba...çok güzel görseller..tebrikler

    ReplyDelete
  26. Salam kenal mba.. di Indonesia juga banyak bisnis serupa. Bnyk yang suka dan labanya menjanjikan sepertinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga :) Di indonesia juga banyak ya :D

      Delete
  27. Oh, namanya Car Boot Sale? Baru tahu saya, disini juga banyak yang jualan macam begitu. Tapi namanya entah apa yak, belum ada nama kayaknya. Bolehlah namanya dipakai buat menyebut penjual yang memakai belakang mobil sebagai kiosnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. di Malaysia namanya Car Boot Sale. Disana ada juga ya :D

      Delete
  28. Thanks for content. Terima kasih

    ReplyDelete
  29. wah seru ya bisa cari barang preloved dengan harga murah

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© A k u S e o r a n g T r a v e l le r. Design by FCD.