Halu guys, good day! 😎



Pernah berniaga di Shopee? Jika korang baru nak mula berniaga di Shopee, dan tetiba pulak korang berjaya dapat pelanggan pertama yang membeli barang di kedai Shopee korang. Macamana guys? 😂


Aku baru berniaga ni, bagaimana aku nak proses order? 😌 


Biasa, inilah soalan yang korang akan tertanya-tanya kalau baru pertama kali berniaga di Shopee. Bagaimana nak proses order ni? Bagaimana nak download AWB (Air Waybill) ni? 😌


Dont worry!


Biasanya pihak Shopee akan bagi masa dekat seller dalam 2-3 hari untuk proses order sebelum di pos. 


Then, apa perlu seller buat? 😁


Senang je guys. Bila dah dapat order di Shopee, korang memang perlu cepat-cepat setelkan order pelanggan korang tu mengikut masa yang telah ditetap oleh Shopee. Tapi jangan lah tergesa-gesa sangat sebab benda ni simple jer 😋


So, bagaimana nak proses order?


  • Pertama, korang login Shopee dan terus buka Seller Centre. Then pergi ke My Sales (3) seperti dalam gambar dibawah


    • Kemudian, klik Arrange Shipment. Pastikan item/barang yang korang nak pos kepada buyer tu in stock lah. Jangan takda stok pulak 😋



    • Lepas tu window Ship Order akan keluar. Kemudian klik, Confirm



    • Lepas tu, window Dropoff Details akan keluar. Kemdian, klik Print Waybill seperti dalam gambar dibawah



    • Lepas tu, Print Preview AWB (Air Waybill) akan keluar dan kemudian klik pada Print The Document




    • Kemudian, Save as PDF dan klik Save



    • Dan kemudian print lah AWB tu dan tampal atas parcel. Jangan lupa drop parcel yang dah ada AWB tu ke pihak kurier yang berkaitan. Kalau buyer pilih J&T Express, korang drop dekat J&T lah, jangan drop dekat Pos Laju pulak hahhaa. 

    • Then selesai! 😌

    Kalau korang nak semak balik details order, korang pergi ke My Sales dan boleh klik terus To Ship seperti dalam gambar dibawah. 




    Akan terpapar order details buyer korang seperti dibawah.






    Senang kan? Good luck ✌😗

    Adios,

    Post a Comment

    Previous Post Next Post