Ucapan Terima Kasih

Thursday, February 6, 2020

Assalam hi,

Salam Februari 2020.

Fuh masa, pantas berlalu. Rasa macam tak terkejar huhu. Apapun semoga baik-baik saja.

Baru-baru ni, femes betul malim gunung kan? Tahukah anda, siapa itu malim gunung?

Gambar cedok dari Google
Aku malas nak taip panjang, korang bacalah petikan yang aku cedok dari Wikipedia ni :)

Malim Gunung

Malim gunung ialah orang yang bekerja membantu pendaki gunung . Mereka selalu mendaki gunung , mahir tentang selok belok kemuncak gunung, lurah, cenuram , gua dan sumber air yang amat diperlukan. Pendaki gunung warga asing tentulah tidak mahir akan pantang larang dan laluan pintas yang diperlukan. Kebanyakan gunung atau bukit tidak mempunyai stesen trigonometri iaitu titik puncak sesebuah bukit atau gunung yang dibuat daripada besi berbentuk tiga segi. Malim gunung yang ternama ialah Tenzing Norgay dari Nepal yang membantu __mendaki Gunung Everest.
Biasanya mereka mempunyai tubuh badan yang sihat dan kuat untuk mengangkat beg pendaki gunung , tong gas, perkakas perkhemahan , tong air , papan iklan malah membawa turun mangsa kemalangan , mayat pendaki gunung atau sampah sarap yang ditinggalkan . Mereka mencari sumber rezeki menerusi ramainya pelancong yang datang ke sesebuah gunung . Semakin ramai pendaki, semakin banyak bilangan malim gunung diperlukan serta semakin lebat rezeki mereka. Biasanya mereka bekerjasama di antara satu dengan yang lain dan berasal dari kampung berdekatan dan mempunyai tali persaudaraan .


Bagi menyelaraskan tugas mereka, sesebuah jabatan pelancongan boleh dihubungi menerusi telefon bagi mendapatkan khidmat nasihat mereka.

Nak ringkaskan cerita, malim gunung ni adalah pembantu para pendaki yang berbayar. Walaupun berbayar, tapi kadang-kadang ada juga perkara yang dibantu oleh mereka tanpa sedikit bayaran. :)

Macam aku dulu, masa lepas last point nak ke puncak Kinabalu, seorang malim gunung tu pimpin tangan aku. Mungkin sebab tengok aku ni macam tak larat dan kesejukan hahaha

Tapi masing-masing pakai glove la :p

Baru-baru ni kan, ada viral kisah seorang public figure, yang mendaki Kinabalu bawa anak kecil berusia 3 tahun. Alhamdulillah berjaya tawan puncak bersama anak dia :D

Umur 3 tahun beb. Kecik-kecik lagi dah tawan Gunung Kinabalu. Terbaik!

Kisah ini menjadi perhatian netizen dan ianya Viral!

Tetiba, ada sesetengah pihak mengecam postingnya. Biasalah kan, kalau public figure. Buat apa pun kadang-kadang kena tahan makian dan kecaman dari natizen. Itu normal

Tertanya juga aku kenapa dia dikecam?

Bila baca artikel dia, seolah-seolah cerita dia macam dia sorang je bawak anak dia sendiri sampai berjaya ke puncak.

Memang paduuuu lah, dalam hati aku!

Tapi pada hakikatnya.... huhu

Satu je kesilapan dia pada posting. Langsung dia tak cerita, diorang mendaki bersama malim gunung yang turut membantu dukung (sikut kata Sabahan) anaknya sampai ke puncak. Dia just mention nama Dr. Muaz jer huhu. Ada malim gunung / guide, langsung dia tak mention.

Patutla kena kecam habis-habisan huhu

Petikan dari web The Vocet
Kalau aku jadi malim gunung pun, agak touching jugakla sikit muahahhaa.

Benda dah viral. Posting dia pulak tak mention langsung pasal "malim gunung". Geng-geng malim gunung mungkin terasa hatila kot sebab tidak di "Up" gambar/mention "malim gunung" turut membantu dukung anak dia.

Walaupun sesetengah orang kata, kan ianya dibayar?

Bagi aku, isunya bukan pasal bayaran. Tapi, selitla sikit kata-kata penghargaan bersama ucapan terima kasih pada malim gunung yang terlibat :)

Betul tak? Tak rugi pun kan ucap terima kasih pada orang lain.

Apapun, tahniah dah berjaya tawan puncak! Anda semua hebat

Terima kasih Malim Gunung :)

Nota Kaki: Dari kes ini, aku belajar perkataan baru dari Sabahan iaitu Sikut. Sikut bermaksud, mendukung / dukung :p

K bai

Adios,
ASTraveller[dot]Com

1 comment

  1. Let me tell you something...

    This might sound a little creepy, and maybe even a little "strange"

    HOW would you like it if you could just hit "PLAY" and LISTEN to a short, "magical tone"...

    And INSTANTLY bring MORE MONEY into your life?

    What I'm talking about is hundreds... even thousands of dollars!

    Think it's too EASY? Think something like this is not for real?!?

    Well then, I've got news for you..

    Usually the most magical miracles in life are also the EASIEST!

    In fact, I will provide you with PROOF by letting you listen to a real-life "miracle money tone" I developed...

    YOU just press "PLAY" and watch as your abundance angels fly into your life. it starts right away.

    CLICK here to PLAY the mysterious "Miracle Money-Magnet Tone" as my gift to you!

    ReplyDelete


Latest Instagrams

© A k u S e o r a n g T r a v e l le r. Design by FCD.