Kompas DIY

Friday, May 15, 2020

Harini min saja nak try buat Kompas DIY. Start nak kena belajar dah ni sikit-sikit ilmu survival kan.
In case la, kalau takda kompas 😎

Ok jom try

Barang-barang yang diperlukan:

Bekas air (botol air)
Multi Tools / Pisau
Jarum / Paku
Polystyrene / Daun
Kain

Cara-cara:

√Isi air dalam bekas
√Gosokkan jarum pada kain, atau baju atau seluar korang
√Cucuk jarum pada polystyrene atau letak pada daun
√Letakkan jarum bersama polystyrene/daun tadi ke dalam bekas yang berisi air
√Tunggu sehingga jarum menunjukkan arah utara.

Nota:

>Multi Tools / Pisau digunakan untuk potong botol dsb
>Masa nak buat tu, pastikan tiada sebarang logam (pisau,multi tools dsb) disekitar bekas air
>Bekas tu jangan guna bekas logam
>Arah Utara. Bahagian yang berlubang pada jarum, adalah arah utara. Jika paku, arah utara adalah dibahagian tajam.
Selamat mencuba

Tonton video penuh disini;

Youtubehttps://youtu.be/B3wFWlg8L7A

Adios,
Admin JT Outdoor

4 comments

  1. Ternyata caranya mudah ya DIY kompas, tak perlu bingung kalau hendak bepergian namun tak punya kompas, DIY pun OK

    ReplyDelete
  2. Jadi tak bingung lagi kalau main ke gunung tak bawa kompas. Thanks infonya ya.:-D

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© A k u S e o r a n g T r a v e l le r. Design by FCD.